Walcówka

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że wysoka jakość jest w każdym zakładzie produkcyjnym priorytetem. Nie chodzi tu tylko o wykorzystywane składniki spożywcze czy półprodukty, ale również urządzenia i maszyny, które uczestniczą w całym procesie produkcyjnym.

W ofercie Vekamaf znajdą Państwo młyn kulowy, dzięki któremu uzyskuje się ultra dobre rozdrobnienie czekolady, ale również produktów, takich jak smarowidła do pieczywa, wszelkiego rodzaju polewy oraz kremy. Taka walcówka sprawnie poradzi sobie z każdym produktem przyrządzanym na bazie cukru krystalicznego oraz pudru.

Sprawna produkcja = większe zyski

Dobierając sprzęt odpowiedniej klasy, o właściwej specyfikacji, przedsiębiorcy mogą mieć pewność udanego biznesu. Na linii produkcyjnej liczy się nie tylko unikalna receptura, ale również sprawdzone standardy, które pozwolą na wyrób w pełni zgodny z oczekiwaniami ostatecznych konsumentów.

Przykładem może być produkcja proszków o wysokim stopniu rozdrobnienia. Wybierając najlepszy młyn kulowy, producent może być pewien jednorodności produktu i idealnej konsystencji. Czy wiecie, że walcówka od Vekamaf gwarantuje ultra drobne rozdrobnienie poniżej 20 mikronów (D90)? Bez wątpienia taki sprzęt stanowi idealne, technologiczne wsparcie w zakładzie produkcyjnym, w którym wykorzystuje się rozdrobnioną czekoladę albo inne produkty kakaowe.

Parametry, na które warto zwrócić uwagę

Wybierając odpowiedni młyn kulowy, producent powinien mieć na uwadze co najmniej kilka kluczowych czynników. Liczą się zarówno materiały, jakie zostały wykorzystane do wyrobu urządzenia, ich trwałość i bezpieczeństwo w całym procesie produkcyjnym, ale również parametry techniczne, które wpłyną na jakość wytwarzanych przy jego użyciu składników. Obojętna nie jest także sprawność oraz komfort pracy osób przy takiej maszynie zatrudnionych.

Walcówka ma być przede wszystkim wydajna. Najlepiej wybierać sprzęt o poziomej, stożkowej jednostce mielącej, bo właśnie taka wykazuje wysoki współczynnik przepływów i zapobiega zatykaniu.

To nie wszystko. Ważna jest też trwałość, materiały muszą być odporne na zużycie, by sprzęt mógł służyć przez wiele lat. Pamiętajmy, że zakup młyna kulowego jest nierzadko sporą inwestycją finansową dla producenta.

Uwagę trzeba zwrócić też na bezpieczeństwo i zdrowie ostatecznych odbiorców. W ofercie Vekamaf są na przykład młyny kulowe, które wykazują najmniejsze przenikanie żelaza do wyrabianych składników. Oprócz tego rozdrabniane mieszanek czy czekolady odbywa się przy minimalnym zużyciu energii, bez zbędnych kosztów produkcji, bo przy pełnej automatyzacji.

Podsumowując, wybierając jakościowy sprzęt produkcyjny, przedsiębiorca zapewnia odpowiednią jakość wyrobu, sprawność i bezawaryjność linii produkcyjnej. Wszystko to przekłada się na efekt finalny i zwiększone zyski. Właśnie na tym polega nowoczesne podejście do biznesu.

walcówka laboratoryjna
Laboratoryjny młyn kulowy
pionowa walcówka
Pionowe młyny kulowe

Rozwiązania

Linia produkcji czekolady z poziomym młynem kulowym
Linia produkcji czekolady z poziomym…

Do wymieszania i rozdrobnienia miazgi kakaowej, proszku kakaowego, cukru i lecytyny można użyć...

Maszyna do produkcji czekolady z pionowym młynem kulowym
Maszyna do produkcji czekolady z…

Do wymieszania i rozdrobnienia miazgi kakaowej, proszku kakaowego, cukru i lecytyny, można użyć...

Linia do produkcji ciągłej czekolady z poziomymi młynami kulowymi
Linia do produkcji ciągłej czekolady…

Do wymieszania i rozdrobnienia miazgi kakaowej, proszku kakaowego, cukru i lecytyny można użyć...