Suszenie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Często jednym z mających kluczowe znaczenie etapów produkcji różnych produktów spożywczych jest proces suszenia. Wilgoć nie tylko obniża stabilność produktów, ale także może prowadzić do rozwoju grzybów, pleśni czy bakterii. Suszenie pozwala na zwiększenie trwałości produktów spożywczych, zapobiega zbrylaniu się, poprawia własności przepływowe proszków lub granulatów, a także pozwala zmniejszyć objętość transportowanych substancji i upraszcza przenoszenie i posługiwanie się nimi. Wybór odpowiednich urządzeń do suszenia zależy od charakterystyki substancji, jej wrażliwości na ciepło i wymaganej wydajności procesu.

Firma Vekamaf służy pomocą przy wyborze rozwiązania właściwego dla Państwa zastosowania. Oferujemy szeroką gamę urządzeń do suszenia żywności i surowców spożywczych - należą do niej suszarki próżniowe, suszarnie łopatkowe, suszarki taśmowe, suszarki cienkowarstwowe, liofilizatory, suszarki fluidalne oraz osuszacze powietrza.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 16 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Sublimacyjna ciągła suszarka taśmowa

Sublimacyjna ciągła suszarka taśmowa

Suszenie sublimacyjne jest najbardziej delikatną dla produktu i aromatu metodą suszenia, z tego...

Ciągła taśmowa suszarnia próżniowa

Ciągła taśmowa suszarnia próżniowa

Do łagodnego suszenia ciekłych koncentratów z utworzeniem granulatu lub proszku najbardziej wydajnym energetycznie...

Suszarka komorowa do konopi

Suszarka komorowa do konopi

Chcąc prowadzić ostrożne suszenie produktów takich jak kwiatostan konopi o przeznaczeniu farmaceutycznym można...

Energooszczędna suszarka komorowa do żywności

Energooszczędna suszarka komorowa do żywności

Tradycyjne systemy suszenia zużywają duże ilości energii, a wysuszenie produktu zajmuje dużo czasu...

Obrotowa suszarnia bębnowa na podczerwień

Obrotowa suszarnia bębnowa na podczerwień

Suszenie metodami konwencjonalnymi często zajmuje dużo czasu, a długi czas ekspozycji może uszkodzić...

Osuszacze powietrza

Osuszacze powietrza

W przypadku gdy produkt lub proces jest wrażliwy na działanie wilgoci, poprzez zastosowanie...

Higieniczna suszarnia taśmowa

Higieniczna suszarnia taśmowa

W suszarni taśmowej produkt do suszenia jest w obrębie komory zasilającej umieszczany na...

Suszarnia fluidalna o pracy ciągłej

Suszarnia fluidalna o pracy ciągłej

W suszarni fluidalnej wytworzenie złoża w stanie fluidyzacji następuje przez pionowy przepływ gazu...

Stożkowa suszarka podciśnieniowa z mieszadłem ślimakowym

Stożkowa suszarka podciśnieniowa z mieszadłem ślimakowym

Stożkowa suszarka podciśnieniowa z mieszadłem ślimakowym Vrieco-Nauta® szczególnie dobrze nadaje się do końcowego...

System suszenia pneumatycznego

System suszenia pneumatycznego

Suszenie pneumatyczne oznacza usuwanie wilgoci przez strumień gorącego gazu przechodzący przez poruszający się...

Aktywna suszarka sublimacyjna

Aktywna suszarka sublimacyjna

Suszenie sublimacyjne pozwala usunąć wodę z produktów o wysokiej wartości, które ze względu...

Laboratoryjna stożkowa suszarka podciśnieniowa z mieszadłem ślimakowym

Laboratoryjna stożkowa suszarka podciśnieniowa z mieszadłem ślimakowym

Laboratoryjna stożkowa suszarka podciśnieniowa z mieszadłem ślimakowym szczególnie dobrze nadaje się do końcowego...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA

Nie jesteś pewien czego szukasz?

       
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Pozwólcie Państwo, że pomożemy Wam w wyborze właściwego rozwiązania spośród bogatego asortymentu suszarek i suszarni przemysłowych dla branży spożywczej. Oferujemy obrotowe suszarnie próżniowe, które zapobiegają aglomeracji podczas suszenia oraz stożkowe próżniowe suszarnie z mieszadłem ślimakowym do końcowego suszenia produktów wrażliwych. Do pracy z wieloma produktami oferujemy próżniowe suszarnie łopatkowe z systemem CIP. Ponadto oferujemy systemy suszenia rozpyłowego dla proszków sypkich, suszarki łopatkowe z poziomym i pionowym wałem oraz suszarki cienkowarstwowe używane w produkcji sypkich proszków z zawiesin.

Zachęcamy także do zapoznania się z higienicznymi suszarkami taśmowymi do pelletu i granulatu oraz ciągłe suszarki fluidalne, które pozwalają w energooszczędny sposób suszyć wilgotny granulat lub ciała stałe. Oferujemy suszarki sublimacyjne do usuwania wilgoci z wrażliwych produktów spożywczych o wysokiej wartości. Nasze linie do prażenia ziaren i przetwarzania proszku kakaowego obejmują suszarnie do ziaren kakao i proszku kakaowego. Regulacja wilgotności powietrza podczas przetwarzania i pakowania żywności pozwoli zabezpieczyć wrażliwe produkty przed dostępem wilgocią i poprawia stopień higieny w obszarze produkcyjnym.

We współpracy z naszymi partnerami firma Vekamaf dąży do oferowania swoim klientom najnowszych i najnowocześniejszych technologii suszenia żywności. Nasi doświadczeni inżynierowie pomagają producentom żywności w poprawie jakości i stabilności swoich produktów. Dzięki ścisłej współpracy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów możemy zapewnić Państwu najlepsze i najnowsze technologie suszenia i osuszania.

Sprzęt zaprezentowany na tych stronach to tylko część oferty naszych partnerów. W celu uzyskania konkretnych rozwiązań dla konkretnych problemów prosimy o skontaktowanie się z nami. Oferujemy szeroką gamę absorpcyjnych osuszaczy powietrza przeznaczonych obszarów produkcyjnych wymagających suchych warunków. Są wśród nich osuszacze osuszające do niskiej zawartości wilgoci, osuszacze przystosowane do pracy z dużą różnicą temperatur, osuszacze do pomieszczeń utrzymywanych pod nadciśnieniem i systemy sprawdzające się przy skomplikowanych przepływach wilgotnego powietrza. Nawilżacze absorpcyjne są dostępne także w wersji ze skraplaczem chłodzonym powietrzem i zintegrowaną technologią rekuperacji ciepła.