Chłodzenie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Przemysłowe procesy spożywcze związane z obróbką termiczną składników często dla uzyskania najwyższej jakości produktu wymagają specjalistycznego chłodzenia. Procesy obejmujące gotowanie, pieczenie lub roztapianie składników mogą w późniejszym etapie wymagać schłodzenia, zanim będzie można zrealizować kolejne etapy produkcji. Niektóre ze składników wymagać mogą wyższych temperatur w celu transportu lub formowania, a następnie konieczne jest ich schłodzenia w celu zestalenia się lub przywrócenia stanu o pożądanej lepkości. Istnieje wiele metod chłodzenia, takich jak chłodzenie powietrzem w obiegu wymuszonym, metody chłodnicze oraz mieszanie w temperaturze otoczenia. Metody te mogą być zrealizowane z użyciem przenośników taśmowych, w bębnach, komorach i innych obudowach pozwalających utrzymać wydajność chłodzenia.

Obecni w firmie Vekamaf inżynierowie mają wieloletnie doświadczenie i chętnie służą pomocą w wyborze najnowszych technologii chłodzenia w branży spożywczej i cukierniczej. Jesteśmy gotowi zainwestować swój czas w zrozumienie wyzwań produkcyjnych u naszych klientów. A ponieważ współpracujemy z najbardziej innowacyjnymi producentami sprzętu na świecie, zawsze będziemy w stanie doradzić w zakresie najnowszych technologii chłodzenia, które pozwolą uzyskać poprawę jakości i wydajności, z jednoczesnym obniżeniem kosztów. Dbamy o to, aby nasz sprzęt chłodzący pracował bezproblemowo z istniejącymi liniami, umożliwiając uzyskanie dzięki nowej technologii chłodzenia szybkiego zwrotu z inwestycji.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 31 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Tabletkarka do małych i średnich partii produkcyjnych

Tabletkarka do małych i średnich partii produkcyjnych

PROTAB™ 300, to rotacyjna tabletkarka odpowiednia do prac badawczo-rozwojowych oraz produkcji małych i średnich partii....

Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Produkcja kremów, sosów, ragout, mieszanek gotowych do pieczenia i gotowych produktów wymaga etapów mieszania, ogrzewania...

Podstawowy stół do cięcia batonów zbożowych

Podstawowy stół do cięcia batonów zbożowych

Małoskalowa produkcja ręczna chrupkich batonów zbożowych i podobnych produktów może być czaso- i pracochłonna. Uzyskanie...

Maszyna do formowania podkładów do pizzy

Maszyna do formowania podkładów do pizzy

Maszyna do formowania ciasta na pizzę musi być w stanie przygotowywać ciasto w kształcie i...

Maszyna do formowania paluszków chlebowych

Maszyna do formowania paluszków chlebowych

Paluszki chlebowe są w restauracjach popularną zakąską lub przystawką podawaną z szynką prosciutto albo z...

Maszyna do formowania rogalików francuskich „croissant”

Maszyna do formowania rogalików francuskich „croissant”

Rogale francuskie stanowią popularną linię produktów komercyjnych piekarni i mają zagwarantowaną wysoką sprzedaż. Automatyczna formowarka...

Maszyna do formowania bułek chlebowych

Maszyna do formowania bułek chlebowych

Bułeczki, jako pyszne przekąski i dodatki do dań, są podstawowym produktem komercyjnych piekarni. Maszyna do...

Półautomatyczna wałkownica do ciasta

Półautomatyczna wałkownica do ciasta

Na rynku dostępnych jest wiele przemysłowych wałkownic, z czego wiele z nich ma konstrukcję dedykowaną...

Automatyczna wałkownica do ciasta chlebowego

Automatyczna wałkownica do ciasta chlebowego

Ciasta do chlebów specjalnych wymagają wałkowania ciasta na warstwy o różnej grubości, które będą następnie...

Automatyczna wałkownica do ciasta piekarskiego

Automatyczna wałkownica do ciasta piekarskiego

Przemysłowe wałkownice do ciasta służą do formowania z surowego ciasta arkuszy o wymaganej w recepturze...

Maszyna do formowania chleba kwadratowego lub prostokątnego

Maszyna do formowania chleba kwadratowego lub prostokątnego

Automatyczne maszyny do formowania chleba powinny umożliwiać uformowanie różnych rodzajów ciasta w gamę wyrobów takich...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia chłodzenia składników i produktów końcowych w przemyśle spożywczym

Firma Vekamaf ma długą tradycję doradzania branży czekoladowej i cukierniczej, dysponujemy także doświadczeniem w doradztwie w zakresie tuneli do chłodzenia czekolady zapewniających najwyższą jakość przy produkcji o każdej skali. Oprócz udoskonalania wydajności chłodzenia jesteśmy także gotowi służyć poradą w zakresie najnowszych energooszczędnych tuneli, które pozwolą obniżyć zużycie i koszty energii. Możemy dostarczyć specjalistyczne rozwiązania chłodzące, w tym chłodnice bębnowe do karmelu i innych mieszanek/mas miękkich, które w celu utrzymania najlepszej jakości wymagają specjalnego sprzętu obróbkowego. W przypadku przedsiębiorców przetwarzających surowe kakao oferujemy najnowocześniejsze urządzenia do chłodzenia kakao, w których dzięki szybkiemu schładzaniu ziaren uzyskuje się doskonałe rezultaty prażenia.

Oferujemy szeroką gamę chłodni taśmowych dostosowanych do wszystkich wielkości produkcji, które pozwalają na prowadzenie procesów oblewania lub powlekania z optymalną wydajnością i najwyższą jakością produktu. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii chłodzenia w produkcji spożywczej. Pomagamy w ulepszeniu wydajności i jakości suszenia na liniach produkcyjnych przy jednoczesnym obniżeniu kosztów energii. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!