Chłodzenie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Przemysłowe procesy spożywcze związane z obróbką termiczną składników często dla uzyskania najwyższej jakości produktu wymagają specjalistycznego chłodzenia. Procesy obejmujące gotowanie, pieczenie lub roztapianie składników mogą w późniejszym etapie wymagać schłodzenia, zanim będzie można zrealizować kolejne etapy produkcji. Niektóre ze składników wymagać mogą wyższych temperatur w celu transportu lub formowania, a następnie konieczne jest ich schłodzenia w celu zestalenia się lub przywrócenia stanu o pożądanej lepkości. Istnieje wiele metod chłodzenia, takich jak chłodzenie powietrzem w obiegu wymuszonym, metody chłodnicze oraz mieszanie w temperaturze otoczenia. Metody te mogą być zrealizowane z użyciem przenośników taśmowych, w bębnach, komorach i innych obudowach pozwalających utrzymać wydajność chłodzenia.

Obecni w firmie Vekamaf inżynierowie mają wieloletnie doświadczenie i chętnie służą pomocą w wyborze najnowszych technologii chłodzenia w branży spożywczej i cukierniczej. Jesteśmy gotowi zainwestować swój czas w zrozumienie wyzwań produkcyjnych u naszych klientów. A ponieważ współpracujemy z najbardziej innowacyjnymi producentami sprzętu na świecie, zawsze będziemy w stanie doradzić w zakresie najnowszych technologii chłodzenia, które pozwolą uzyskać poprawę jakości i wydajności, z jednoczesnym obniżeniem kosztów. Dbamy o to, aby nasz sprzęt chłodzący pracował bezproblemowo z istniejącymi liniami, umożliwiając uzyskanie dzięki nowej technologii chłodzenia szybkiego zwrotu z inwestycji.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 26 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Produkcja kremów, sosów, ragout, mieszanek gotowych do pieczenia i gotowych produktów wymaga etapów mieszania, ogrzewania...

Mobilny odwracacz palet

Mobilny odwracacz palet

Obrócenie zpaletyzowanego ładunku może być wydajniejszym sposobem na wymianę palety niż konwencjonalne uniesienie i przytrzymanie....

Stacjonarny zmieniacz palet z jednokierunkowym przesuwem

Stacjonarny zmieniacz palet z jednokierunkowym przesuwem

W razie potrzeby przeniesienia ładunku z jednej palety na inną bez przechylania lub odwracania jednokierunkowy...

Bezprzechyłowy zmieniacz palet

Bezprzechyłowy zmieniacz palet

Stabilne unoszenie ładunku w celu wymiany europalet lub palet przemysłowych. Wymiana całkowicie załadowanych palet bez...

Zmieniacz palet w konfiguracji V

Zmieniacz palet w konfiguracji V

Jeżeli wymagane jest solidne i wytrzymałe rozwiązanie do wymiany palet, właściwym wyborem może okazać się...

Podłogowy zmieniacz palet

Podłogowy zmieniacz palet

Prezentowany zmieniacz palet będzie doskonałym zakupem do realizacji przenoszenia towarów z palet drewnianych na tworzywowe...

Zmieniacz palet

Zmieniacz palet

Stacjonarny zmieniacz palet służy do odwracania ładunków i zmiany produktów na paletach oraz wyjmowania i...

Mobilny zmieniacz palet bez przekręcania

Mobilny zmieniacz palet bez przekręcania

Jeżeli szukacie Państwo sposobu na wymianę palety bez przekręcania ładunku, a jedynie przez boczne przytrzymywanie...

Wszechstronny mobilny odwracacz palet

Wszechstronny mobilny odwracacz palet

Prezentujemy uniwersalny mobilny odwracacz palet pozwalający zrealizować typowe funkcje wszystkich mobilnych urządzeń dla przemysłu farmaceutycznego....

Mobilny odwracacz palet do wysoko ułożonych ładunków

Mobilny odwracacz palet do wysoko ułożonych ładunków

Jest to zmieniacz palet działający na zasadzie unoszenia i odwracania ładunków, który ponadto można wyposażyć...

Mały podajnik chłodzący odbierający produkty z temperowania/oblewania

Mały podajnik chłodzący odbierający produkty z temperowania/oblewania

Jest używany przy produkcji czekolad na większą skalę i jest umieszczany za stanowiskiem powlekania, oblewania...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia chłodzenia składników i produktów końcowych w przemyśle spożywczym

Firma Vekamaf ma długą tradycję doradzania branży czekoladowej i cukierniczej, dysponujemy także doświadczeniem w doradztwie w zakresie tuneli do chłodzenia czekolady zapewniających najwyższą jakość przy produkcji o każdej skali. Oprócz udoskonalania wydajności chłodzenia jesteśmy także gotowi służyć poradą w zakresie najnowszych energooszczędnych tuneli, które pozwolą obniżyć zużycie i koszty energii. Możemy dostarczyć specjalistyczne rozwiązania chłodzące, w tym chłodnice bębnowe do karmelu i innych mieszanek/mas miękkich, które w celu utrzymania najlepszej jakości wymagają specjalnego sprzętu obróbkowego. W przypadku przedsiębiorców przetwarzających surowe kakao oferujemy najnowocześniejsze urządzenia do chłodzenia kakao, w których dzięki szybkiemu schładzaniu ziaren uzyskuje się doskonałe rezultaty prażenia.

Oferujemy szeroką gamę chłodni taśmowych dostosowanych do wszystkich wielkości produkcji, które pozwalają na prowadzenie procesów oblewania lub powlekania z optymalną wydajnością i najwyższą jakością produktu. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii chłodzenia w produkcji spożywczej. Pomagamy w ulepszeniu wydajności i jakości suszenia na liniach produkcyjnych przy jednoczesnym obniżeniu kosztów energii. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!