Filtracja | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

W branży spożywczej i napojów istnieje dość szeroki zakres procesów z użyciem cieczy. Wiele z nich wymaga sączenia lub filtracji składników lub gotowych produktów w celu usunięcia zanieczyszczeń. produktów ubocznych lub poprawy końcowej jakości. Filtracja, oprócz oczyszczania dostarczanych składników może być wymagana w procesach, w których jednym z kluczowych składników jest woda i konieczne jest dodatkowe oczyszczanie wody pobieranej z instalacji wodociągowej. W procesach obejmujących tłoczenie lub pracowanie składników wyjściowych lub w których składniki są dostarczane jako zawiesiny w ciekłym medium, w celu usunięcia zanieczyszczeń i/lub oddzielenia wymaganych składników konieczne jest przeprowadzenie filtracji o wysokiej skuteczności. Płynem jest również powietrze, a wiele procesów może wymagać doprowadzenia powietrza, które zostało przefiltrowane w celu usunięcia cząstek stałych. Dotyczy to w szczególności pomieszczeń czystych lub obszarów o regulowanym poziomie temperatury i wilgotności.

Firma Vekamaf dysponuje obszernym doświadczeniem we wszystkich aspektach urządzeń filtracyjnych dla przemysłu spożywczego. Dzięki współpracy z najbardziej innowacyjnymi w branży producentami urządzeń nasi inżynierowie mają dostęp do najnowszych technologii. Dokonamy analizy wymagań naszych klientów w zakresie filtracji i zaproponujemy urządzenia dające się bezproblemowo zintegrować z istniejącą linią produkcyjną, które wykorzystując zaawansowaną technologię zagwarantują wzrost wydajności i redukcję kosztów.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 18 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Produkcja kremów, sosów, ragout, mieszanek gotowych do pieczenia i gotowych produktów wymaga etapów mieszania, ogrzewania...

Mały podajnik chłodzący odbierający produkty z temperowania/oblewania

Mały podajnik chłodzący odbierający produkty z temperowania/oblewania

Jest używany przy produkcji czekolad na większą skalę i jest umieszczany za stanowiskiem powlekania, oblewania...

Większy, wszechstronny podajnik chłodzący do czekolad

Większy, wszechstronny podajnik chłodzący do czekolad

Wszechstronny układ chłodzenia do produktów oblewanych lub obsypywanych. Wszechstronne możliwości chłodzenia produktów czekoladowych Przenośnik EBELT...

Pionowa wieża chłodząca do form czekolady

Pionowa wieża chłodząca do form czekolady

Służy do chłodzenia produktów one-shot lub bloków czekolady. Rozpocznij chłodzenie z wysoką wydajnością produkcji, dysponując...

Poziome tunele chłodzące do form z czekoladą

Poziome tunele chłodzące do form z czekoladą

Idealny tunel do półzautomatyzowanych linii produkcyjnych. Rozpocznij chłodzenie czekolady w delikatnych warunkach i z wysoką...

Samoczyszczący filtr do siarki

Samoczyszczący filtr do siarki

Czyszczenie ruchomych części w tradycyjnym systemie filtracji może być problematyczne i kosztowne przy prowadzeniu działalności...

Przemysłowy system filtracji cieczy

Przemysłowy system filtracji cieczy

Systemy filtracji cieczy z zawiesiną ciał stałych mogą stanowić wyzwanie z powodu problemów z korozją...

Przemysłowy filtr płytowy do substancji chemicznych

Przemysłowy filtr płytowy do substancji chemicznych

W ostatnich latach usuwanie siarki stało się przedmiotem rosnącej uwagi ze względu na obawy dotyczące...

Chłodnica do kakao

Chłodnica do kakao

Czas prażenia jest równie istotny dla tego procesu jak temperatura, w której się ono odbywa....

Wysokowydajny tunel chłodzący do czekolady

Wysokowydajny tunel chłodzący do czekolady

Czy od swojej wysokowydajnej linii oczekujesz najwyższej jakości? Praca w reżimie 24/7 oznacza, że niektóre...

Higieniczny tunel chłodzący do czekolady

Higieniczny tunel chłodzący do czekolady

Regulowane i precyzyjne chłodzenie szerokiej gamy czekolad, produktów oblewanych czekoladą i kremowych w urządzeniu zaprojektowanym...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia filtracji w procesach produkcji żywności

Stosowanie czystego, suchego powietrza może być niezbędne w wielu specjalistycznych zastosowaniach w celu uniknięcia zanieczyszczeń i problemów z jakością produktu, a także dla ochrony pracowników w procesach mogących generować podwyższone poziomy zawartości cząstek zawieszonych w powietrzu. Oprócz technologii filtrowania powietrza możemy również doradzić w zakresie osuszania i uzdatniania powietrza dla potrzeb ochrony środowiska produkcyjnego lub poprawy jakości produktu.

Dla procesów, do których podawane są płyny o wysokim poziomie zanieczyszczenia lub skażenia możemy zaproponować szereg wysokoobjętościowych ciśnieniowych filtrów arkuszowych o konstrukcji w formacie pionowym lub poziomym. W przypadku cieczy o wysokiej wartości, w przypadku których pożądane są minimalne straty, możemy zalecić najbardziej wydajne rozwiązania z zakresu wysokosprawnych filtrów płytowych. W celu zaspokojenia wymogów przy filtracji na większą skalę dysponujemy pełną ofertą próżniowych filtrów taśmowych i bębnowych z możliwością dostosowania wielkością do dowolnego zastosowania.

Firma Vekamaf może pomóc Państwu oferując doradztwo w procesach separacji dla konkretnych gałęzi przemysłu spożywczego. Dla przykładu nasze młyny przesiewające do ziarna kakao pozwalają skutecznie usuwać skórki i łupiny ziaren kakaowych, umożliwiając produkcję najwyższej jakości czekolady. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii filtracji dla branży spożywczej. Pomagamy zakładom produkcyjnym w poprawie jakości składników w stanie ciekłym, a także zmniejszeniu ilości odpadów i poziomu kosztów. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!