Filtracja | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

W branży spożywczej i napojów istnieje dość szeroki zakres procesów z użyciem cieczy. Wiele z nich wymaga sączenia lub filtracji składników lub gotowych produktów w celu usunięcia zanieczyszczeń. produktów ubocznych lub poprawy końcowej jakości. Filtracja, oprócz oczyszczania dostarczanych składników może być wymagana w procesach, w których jednym z kluczowych składników jest woda i konieczne jest dodatkowe oczyszczanie wody pobieranej z instalacji wodociągowej. W procesach obejmujących tłoczenie lub pracowanie składników wyjściowych lub w których składniki są dostarczane jako zawiesiny w ciekłym medium, w celu usunięcia zanieczyszczeń i/lub oddzielenia wymaganych składników konieczne jest przeprowadzenie filtracji o wysokiej skuteczności. Płynem jest również powietrze, a wiele procesów może wymagać doprowadzenia powietrza, które zostało przefiltrowane w celu usunięcia cząstek stałych. Dotyczy to w szczególności pomieszczeń czystych lub obszarów o regulowanym poziomie temperatury i wilgotności.

Firma Vekamaf dysponuje obszernym doświadczeniem we wszystkich aspektach urządzeń filtracyjnych dla przemysłu spożywczego. Dzięki współpracy z najbardziej innowacyjnymi w branży producentami urządzeń nasi inżynierowie mają dostęp do najnowszych technologii. Dokonamy analizy wymagań naszych klientów w zakresie filtracji i zaproponujemy urządzenia dające się bezproblemowo zintegrować z istniejącą linią produkcyjną, które wykorzystując zaawansowaną technologię zagwarantują wzrost wydajności i redukcję kosztów.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 54 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Przemysłowa suszarnia liofilizacyjna Easy Freeze Dryer

Przemysłowa suszarnia liofilizacyjna Easy Freeze Dryer

Suszarnie sublimacyjne umożliwiają uzyskanie nieporównywalnie niższej zawartości końcowej wody w produkcie i wyższej jego jakość....

Suszarnia RF wykorzystująca fale radiowe

Suszarnia RF wykorzystująca fale radiowe

Suszenie termiczne, przy pomocy medium zewnętrznego jest często procesem długotrwałym, gdyż jest hamowane poprzez opór...

Przemysłowa suszarnia taśmowa do owoców i warzyw

Przemysłowa suszarnia taśmowa do owoców i warzyw

Suszenie jest procesem energochłonnym. Wygodny, efektywny i dający wyrównaną jakość proces ciągły wiąże się z...

Przemysłowa suszarnia tunelowa dla sektora spożywczego

Przemysłowa suszarnia tunelowa dla sektora spożywczego

Suszone produkty spożywcze ze względu na swoją naturalność i trwałość znajdują uznanie na rynku. Niektóre...

Rotacyjna suszarnia próżniowa (system CRIOX)

Rotacyjna suszarnia próżniowa (system CRIOX)

Produkty proszkowe mają tendencję do sklejania się podczas suszenia próżniowego. Jest to dodatkowy etap w...

Planetarna suszarnia próżniowa

Planetarna suszarnia próżniowa

Konwencjonalne suszarnie próżniowe z mieszadłami koncentrycznymi są nieefektywne i mogą powodować znaczne naprężenia mechaniczne i...

Łopatkowa suszarnia próżniowa

Łopatkowa suszarnia próżniowa

Suszarnie próżniowe z mieszadłem mogą być trudne do czyszczenia, co sprawia, że nie nadają się...

Suszarnia półkowa (tacowa)

Suszarnia półkowa (tacowa)

Suszenie próżniowe są stosowane do usuwania wilgoci z delikatnych materiałów. Suszenie małych partii w laboratorium...

Próżniowa suszarnia tacowa (półkowa) z systemem CIP

Próżniowa suszarnia tacowa (półkowa) z systemem CIP

Szafkowe suszarnie tacowe mogą być problematyczne w czyszczeniu, co utrudnia ich użytkowanie w przypadku zastosowania...

Maszyna do powlekania i suszenia nasion

Maszyna do powlekania i suszenia nasion

Powlekanie nasion polega na pokrywaniu ich zewnętrznej strony płynami, substancjami biologicznymi, chemicznymi i roztworami w...

Zautomatyzowany system suszenia sublimacyjnego

Zautomatyzowany system suszenia sublimacyjnego

Suszenie sublimacyjne jest procesem kosztownym i sprawiającym trudności. Podczas pracy z produktami nutraceutycznymi wymagane jest...

Przemysłowa suszarka sublimacyjna do żywności

Przemysłowa suszarka sublimacyjna do żywności

Produkty nutraceutyczne i suplementy diety często wykazują wysoką wrażliwość i trzeba je chronić przed czynnikami...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia filtracji w procesach produkcji żywności

Stosowanie czystego, suchego powietrza może być niezbędne w wielu specjalistycznych zastosowaniach w celu uniknięcia zanieczyszczeń i problemów z jakością produktu, a także dla ochrony pracowników w procesach mogących generować podwyższone poziomy zawartości cząstek zawieszonych w powietrzu. Oprócz technologii filtrowania powietrza możemy również doradzić w zakresie osuszania i uzdatniania powietrza dla potrzeb ochrony środowiska produkcyjnego lub poprawy jakości produktu.

Dla procesów, do których podawane są płyny o wysokim poziomie zanieczyszczenia lub skażenia możemy zaproponować szereg wysokoobjętościowych ciśnieniowych filtrów arkuszowych o konstrukcji w formacie pionowym lub poziomym. W przypadku cieczy o wysokiej wartości, w przypadku których pożądane są minimalne straty, możemy zalecić najbardziej wydajne rozwiązania z zakresu wysokosprawnych filtrów płytowych. W celu zaspokojenia wymogów przy filtracji na większą skalę dysponujemy pełną ofertą próżniowych filtrów taśmowych i bębnowych z możliwością dostosowania wielkością do dowolnego zastosowania.

Firma Vekamaf może pomóc Państwu oferując doradztwo w procesach separacji dla konkretnych gałęzi przemysłu spożywczego. Dla przykładu nasze młyny przesiewające do ziarna kakao pozwalają skutecznie usuwać skórki i łupiny ziaren kakaowych, umożliwiając produkcję najwyższej jakości czekolady. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii filtracji dla branży spożywczej. Pomagamy zakładom produkcyjnym w poprawie jakości składników w stanie ciekłym, a także zmniejszeniu ilości odpadów i poziomu kosztów. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!