Wiele procesów produkcji żywności zakłada uzyskanie produktu końcowego na drodze podgrzewania lub gotowania surowych składników. Obróbka cieplna może być także stosowana w celu wytworzenia nowej masy składników, gotowej do kolejnego etapu procesu produkcji spożywczej. Ogrzewanie można zrealizować za pomocą specjalnych kotłów zaprojektowanych pod kątem konkretnych produktów, lub przy użyciu sprzętu do produkcji spożywczej ogólnego przeznaczenia, takich jak kociołki do sosów, kuchenki do sous vide oraz szybkowary przeznaczone do pracy z dużymi ilościami składników.
Zatrudniani w firmie Vekamaf inżynierowie dysponują dużym doświadczeniem w produkcji przemysłowego sprzętu do podgrzewania składników w produkcji spożywczej. Współpracujemy tylko z najlepszymi producentami przemysłowych kotłów i urządzeń grzewczych, dzięki czemu zawsze oferujemy najnowsze technologie. Dzięki ścisłej współpracy z naszymi klientami jesteśmy w stanie dokładnie zrozumieć ich potrzeby w zakresie ogrzewania produktów. To pozwala nam dostarczyć sprzęt, który może bezproblemowo zintegrować się z istniejącymi liniami i procesami produkcyjnymi, dając przy tym obniżone koszty i lepszą jakość.
Czytaj dalejTradycyjnie do podgrzewania ścieków używano kotłów i wymienników ciepła. Biogaz jest naturalnym produktem ubocznym procesów...
Ziarna po zmieleniu wymagają dalszego zmniejszenia wielkości cząstek, zanim będzie można je umieścić w konszy...
Aby dokładnie i bez uszkodzeń rozdzielić suszone owoce, należy posługiwać się nimi w sposób delikatny...
Cięcie orzechów w kostkę może generować duże ilości stanowiących odpad i brudzących rozdrobnionych pozostałości. Szybkie...
Naciski wywierane podczas mielenia mogą powodować uszkodzenia produktów spożywczych oraz wprowadzać niepożądane nagrzewanie lub utratę...
Rozcieranie, zbijanie w grudki i kruszenie to typowe problemy występujące podczas ścierania sera i innych...
Rozdrabnianie dużych bloków na ser siekany, drobno lub grubo tarty lub na plastry wymaga wielu...
Zachowanie świeżości krojonych warzyw jest najważniejszym celem, podobnie jak zachowanie w nich witamin i składników...
Do wymieszania i rozdrobnienia miazgi kakaowej, proszku kakaowego, cukru i lecytyny można użyć kilku metod,...
Do wymieszania i rozdrobnienia miazgi kakaowej, proszku kakaowego, cukru i lecytyny, można użyć kilku metod....
Do wymieszania i rozdrobnienia miazgi kakaowej, proszku kakaowego, cukru i lecytyny, można użyć kilku metod....
Do wytwarzania niezwykle drobnych emulsji i dyspersji o wysokiej jakości często wybierany jest homogenizator wysokociśnieniowy....
Vekamaf oferuje doradztwo w zakresie wyboru specjalistycznych urządzeń podgrzewających do realizacji konkretnych procesów produkcyjnych. Dla przykładu dla producentów z branży cukierniczej możemy zaoferować ciągłe i periodyczne kotły do produkcji landrynek, twardych karmelów, gum i żelków. Do gotowania przemysłowego na dużą skalę oferujemy szeroką gamę dużych kociołków do przygotowywania składników do produkcji lub na potrzeby branży gastronomicznej. Wśród dostępnych opcji znajdują się systemy przechylania w celu łatwego rozładunku i z wbudowanym chłodzeniem w celu umożliwienia doskonałej kontroli jakości, a także automatyczne systemy mieszające.
Nasza oferta dla zastosowań specjalistycznych obejmuje również różne technologie ogrzewania i gotowania, w tym szybkowary dla produkcji w większej skali gwarantujące szybkie czasy gotowania przy zmniejszonych kosztach energii oraz kociołki do sous video dla delikatnego gotowania z uzyskaniem wyższej jakości produktu końcowego. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii ogrzewania i gotowania dla produkcji spożywczej. Pomagamy producentom udoskonalić jakość i smak stosowanych przez nich składników i produktów gotowanych, jednocześnie umożliwiając redukcję kosztów energii i podwyższenie wydajności. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!