Temperowanie to kluczowy etap procesu produkcji czekolady o wysokiej jakości. Temperowanie polega na dokładnym kontrolowaniu temperatury czekolady i ma na celu zapobieżenie rozdzielaniu się lub nierównomiernej krystalizacji tłuszczu kakaowego. Bez prawidłowego zatemperowania końcowy produkt czekoladowy może doznać wad w formie matowego wykończenia, woskowej faktury powierzchni lub nieprzyjemnego wrażenia w ustach. Nowoczesna technologia pozwala na całkowicie bezstopniowe i niczym nieograniczone sterowanie procesem temperowania, pozwalając na realizację coraz bardziej złożonych receptur. Odpowiednio zatemperowana czekolada pozwoli uzyskać wyroby o luksusowej, gładkiej i połyskującej powierzchni, doskonale łamiące się i dające jedwabisty smak w ustach.
Firma Vekamaf od wielu lat współpracuje z jednymi z największych światowych marek w branży czekolady, cukiernictwa i pieczenia, a także dysponuje doświadczeniem z najnowszymi technologiami temperowania czekolady.Nawiązujemy współpracę tylko z najlepszymi dostawcami w branży, dzięki czemu wprowadzamy na rynek pionierskie maszyny gwarantujące uzyskanie wysokiej jakości przy niższym zużyciu energii. Dzięki ścisłej współpracy z naszymi klientami jesteśmy w stanie zrozumieć ich wymagania w zakresie temperowania czekolady i możemy dostarczyć rozwiązania, które dadzą się bezproblemowo włączyć w istniejące systemy produkcyjne i pozwolą podnieść jakość i elastyczność produktu.
Czytaj dalejJednym z produktów podatnych na utlenianie są orzechy, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone. Producent orzechów...
Każdy producent puszkowanej karmy dla zwierząt wie, że jego produkt musi być chroniony przed rozwojem...
Kapslowanie jest bardzo ważnym etapem dla zapewnienia jakości i świeżości produktów w przemyśle napojów. Czasem...
Urządzenie kontrolne umożliwia wykrycie końcowego poziomu napełnienia w pojemniku, nawet w przypadku obecności piany. Pozwala...
Aby zapewnić bezpieczeństwo produktu, wielu producentów napojów inwestuje w system kontroli wykrywania nieszczelności i pomiaru...
Nieprawidłowo napełnione pojemniki na napoje mogą przynieść szkodę marce producenta lub spowodować spory prawne związane...
Etap pakowania w linii produkcyjnej jest bardzo ważny ze względu na ochronę artykułów przed zanieczyszczeniami...
Pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP) w przemyśle spożywczym, to technologia polegająca na zastąpieniu powietrza atmosferycznego...
Do produkcji ciągłej pastylek, kropelek i kawałków czekolady na przenośniku taśmowym. Najbardziej wszechstronny i łatwy...
Powlekanie ziaren lub orzechów lukrem jest procesem powszechnie stosowanym przy wytwarzaniu wielu produktów piekarniczych, jednakże...
Skutecznie i szczelnie zamknięte opakowanie chroni produkt przed uszkodzeniem mechanicznym, wyschnięciem i pogorszeniem jakości. Zagwarantowanie,...
Do uzyskania jednostajnej jakości ciasta dozowanego do form wymagane są maszyny o wysokiej precyzji. Gotowy...
Dla dużych środowisk produkcyjnych możemy dostarczyć rozwiązania do temperowania w skali laboratoryjnej, dzięki którym możliwe stanie się komponowanie nowych receptur produktowych, dających się następnie przeskalować do pełnej produkcji. Gama dostępnych u nas mierników wytemperowania i rozwiązań do temperowania na małą skalę może zwiększyć efektywność Państwa procesów opracowywania nowych produktów. Jesteśmy w stanie zaoferować urządzenia do temperowania czekolady dostosowane do każdej skali produkcji, od małych linii marek „butikowych” po ciągłe linie produkcyjne o najwyższym zapotrzebowaniu. Posiadamy dwufunkcyjne systemy temperowania/oblewania do produkcji na małą skalę, a także pełne linie do temperowania, przechowywania i dostarczania czekolady dla produkcji o dużej wydajności. Obecnie nacisk kładzie się przede wszystkim na obniżenie kosztów energii w celu zmniejszenia wydatków i spełnienia wymogów wynikających z ustaw i przepisów ochrony środowiska.
Firma Vekamaf dysponuje doświadczeniem w zakresie najnowszych technologii umożliwiających uzyskanie najwyższej jakości temperowania przy znacznie niższych kosztach energii. Dla przykładu nasze rozwiązanie do temperowania SuperNova Energy może obniżyć koszty energii nawet o 80%. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii temperowania czekolady. Dzięki współpracy z nami możliwe będzie podniesienie wydajności procesów temperowania z jednoczesnym zachowaniem lub podniesieniem jakości czekolady. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!