W każdym niemal procesie produkcji spożywczej, wymagającym posługiwania się w łańcuchu surowców substancjami stałymi ważne jest takie dobranie urządzeń, aby oferowały one niezawodność i wszechstronność, a jednocześnie pozwalały przenosić i podawać spożywcze surowce w stanie sypkim z właściwą skutecznością. Maszyny do przenoszenia substancji sypkich obejmują rozwiązania do przechowywania, urządzenia do przenoszenia substancji stałych w obrębie obszarów produkcyjnych, procesy produkcyjne typu mielenie, rozdrabnianie i siekanie oraz sprzęt do pakowania produktów pośrednich i końcowych oraz ich owijania i magazynowania. Ponadto w branży spożywczej występuje zapotrzebowanie na urządzenia do produkcji lub obróbki końcowej na dużą skalę, w których masy stałe są poddawane procesom wymagającym pieczenia, parowania, konserwacji lub puszkowania. W firmie Vekamaf pracują mający wiele lat doświadczenia w branży spożywczej inżynierowie zajmujący się doradzaniu klientom w wyborze najnowszych maszyn do przenoszenia i przetwarzania substancji w formie stałej. Współpracujemy z wieloma najbardziej innowacyjnymi dostawcami na rynku, dzięki czemu możemy dostarczyć naszym klientom najlepsze rozwiązania dla specyficznych potrzeb z zakresu przetwarzania i przemieszczania surowców i substancji stałych/sypkich. Jesteśmy w stanie przeanalizować wymagania klienta i udzielić zaleceń w zakresie wyboru rozwiązań dających się bezproblemowo włączyć w istniejące środowisko produkcyjne, a jednocześnie oferujących najnowsze technologie produkcyjne.
Czytaj dalejPROTAB™ 300, to rotacyjna tabletkarka odpowiednia do prac badawczo-rozwojowych oraz produkcji małych i średnich partii....
Kapsułkarki z serii AF, to doskonałe rozwiązanie przy produkcji na mniejszą oraz większą skalę. W...
Mieszadło dedykowane do kontenerów IBC. Idealne do mieszania dużych ilości cieczy z cieczą, oleju z...
Tunele bazujące na zasadzie zamrażania produktów w stanie fluidalnym wprowadziły już wiele lat temu nową...
Urządzenia do mrożenia pracujące w sposób tradycyjny to zwykle dużych rozmiarów tunele lub spirale, w...
Podstawowym problemem w procesie zamrażania są zmiany jakościowe wynikające z dehydratacji, działania dużych kryształów na...
Jednym ze sposobów na poprawę zdolności kiełkowania nasion roślin uprawnych i warzywnych jest etap procesu...
Skuteczność kiełkowania nasion zależy od takich czynników jak rodzaj nasion, stopień czystości, a w szczególności...
Stacje hodowlane pracują nad poprawą zdolności wysiewu nasion, ale brak właściwego procesu czyszczenia może mieć...
Każda odmiana nasion ma swoje optymalne warunki wzrostu - temperaturę, oświetlenie oraz cykl dnia i...
Producenci, którzy posiadają oddzielne stacje napełniania i zamykania, mogą doświadczyć niższej wydajności z powodu wydłużonego...
Jednym z produktów podatnych na utlenianie są orzechy, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone. Producent orzechów...
Doświadczenie firmy Vekamaf obejmuje wszelkie aspekty przechowywania, składowania i przenoszenia składników stałych, w tym przechowywanie w silosach oraz systemy opróżniania silosów, przenośniki podciśnieniowe oraz systemy zaworów ręcznych i sterowanych. W przypadku gotowych produktów lub przetwarzania składników służymy radą przy wyborze spośród gamy urządzeń i systemów do pakowania w worki, torebki, puszki, saszetki oraz serii najnowszych, w pełni zautomatyzowanych systemów paletyzacji i magazynowania. Posiadamy duże doświadczenie w zakresie urządzeń do przetwarzania i transportu specjalistycznych i delikatnych surowców i produktów stałych takich jak kakao, kawa oraz przyprawy. Vekamaf może dostarczyć produkty spośród pełnej gamy maszyn do mielenia, rozdrabniania i siekania oraz urządzeń do prażenia, liofilizacji i tłoczenia na zimno, zaprojektowanych specjalnie pod względem możliwości wydobycia ze składników ich pełnego smaku i aromatu. Do urządzeń do przetwarzania żywności w formie stałej zaliczają się rozdrabniacze, maszyny do mielenia, ścierania i młyny. Jesteśmy w stanie służyć poradą w przypadku produkcji na każdą skalę, od maszyn o mniejszej skali do produkcji detalicznej po skalę przemysłową z liniami produkcyjnymi 24/7 o dużej wydajności. Jako uzupełnienie sprzętu do realizacji fizycznych procesów przetwórczych możemy także doradzić w zakresie różnorodnych urządzeń do badań i kontroli dla celów bezpieczeństwa i kontroli jakości. Wśród nich znajdują się systemy kontroli rentgenowskiej, systemy wykrywaczy metali, wagi kontrolne i wiele innych. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z technologii transportu i obsługiwania składników stałych w branży spożywczej. Pomagamy zakładom produkcyjnym w poprawie jakości procesów przenoszenia i transportu bliskiego składników i produktów w stanie stałym, a także zwiększeniu szybkości i wydajności ich linii produkcyjnych. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!