Obrotowa suszarnia bębnowa na podczerwień

Suszenie metodami konwencjonalnymi często zajmuje dużo czasu, a długi czas ekspozycji może uszkodzić aktywne składniki i przyczynić się do pogorszenia jakości produktu końcowego. Nowa technologia podczerwieni może uzupełnić lub zastąpić proces suszenia odbywający się tradycyjnie, umożliwiając zwiększenie wydajności i poprawę jakości składników oraz produktu.

Rozwiązanie do suszenia podczerwienią pozwalające uzyskać lepszą wydajność i poprawić jakość produktu

System Kreyenborg FS-IRD wykorzystuje najnowocześniejszą technologię suszenia z użyciem podczerwieni i może być umieszczony w linii produkcyjnej jako jedyna suszarnia oraz jako uzupełnienie tradycyjnej suszarni konwekcyjnej. Jako urządzenie uzupełniające może on umożliwić zwiększenie wydajności nawet o 50%. Przy zastosowaniu na ostatnim etapie suszenia będzie oferować dodatkowo zmniejszenie ilości szkodliwych zarodków i ochronę żywności.

Światło podczerwone natychmiastowo nagrzewa produkt od środka, powodując usuwanie wilgoci w delikatny sposób nie powodujący naruszenia wyglądu, smaku lub zapachu składników, nawet tych o największej wrażliwości na temperaturę. Delikatny, lecz jednostajny ruch potrząsający jest wystarczający do skutecznego wymieszania różnych składników i umożliwienia suszenia w równomiernym stopniu.

Rozwiązania techniczne, które zawiera suszarnia bębnowa Kreyenborg FS-IRD pozwalają na suszenie produktów z zachowaniem docelowej zawartości wilgoci w czasie kilku minut a nie godzin, natomiast najważniejsze cechy produktu jak barwa i smak/aromat oraz struktura proteinowo-witaminowa pozostają nienaruszone. Użycie podczerwieni oraz brak czasu rozgrzewania sprawia, że FS-IRD jest jedną z najbardziej wydajnych metod suszenia.

Suszarnia FS-IRD może być użyta również do prażenia lub opiekania produktów takich jak orzechy, ziarna i przyprawy, co dowodzi jego nadzwyczajnej wszechstronności.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Rozwiązanie bardziej wydajne niż opcje tradycyjne – obniżenie kosztów eksploatacji
  • Delikatne i błyskawiczne suszenie składników aż do osiągnięcia dokładnie zaplanowanej końcowej zawartości wilgoci
  • Użycie jako urządzenie wspomagające lub końcowe w procesie suszenia
  • Ochrona i wzmocnienie barwy, smaku, zapachu i konsystencji produktu w trakcie operacji
  • Ogrzewanie z szerokimi możliwościami adaptacji pozwala na prowadzenie oprócz suszenia również opiekania i prażenia.

Kreyenborg wywarza obrotowe walce wykorzystujące techniki podczerwieni, przeznaczone do procesów suszenia w branży tworzyw sztucznych, spożywczej i chemicznej.