Chłodnica do kakao

Czas prażenia jest równie istotny dla tego procesu jak temperatura, w której się ono odbywa. Fasolki pozostawione w prażalniku do ostygnięcia mogą ze względu na przedłużone oddziaływanie ciepła zostać przypalone lub nadmiernie upieczone.

Chłodzenie fasolek po wyprażaniu w celu uzyskania perfekcyjnego rezultatu

 

Chłodnica kakao firmy JAF INOX daje jeszcze lepszą kontrolę nad procesem prażenia. Wyładunek wyprażonych fasolek do chłodnicy powoduje zatrzymanie prażenia. Uwalnia to także prażalnik dla następnej partii, skutecznie zwiększając wydajność procesu. Chłodnica posiada konstrukcję ze stali nierdzewnej i łatwo mieści się pod prażalnikiem. Wirnik chłodnicy jest napędzany silnikiem o mocy 0,33 KM, natomiast układ wyciągowy jest napędzany silnikiem 1,0 KM. Monitorowanie temperatury produktu w sposób ciągły zapewniają czujniki PT-100 z wskazaniem na wyświetlaczu cyfrowym.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA:

  • Zapobiega nadmiernemu wyprażeniu ziaren kakao
  • Pozwala zwiększyć wydajność prażenia
  • Umożliwia zmniejszenie zużycia energii przez prażalnik
  • Umożliwia polepszenie smaku poprzez odprowadzenie wilgoci i substancji lotnych
  • Odporna na korozję konstrukcja ze stali nierdzewnej
Firma Jaf Inox stanowiąca część koncernu Royal Duyvis Wiener Group to producent zaawansowanych urządzeń do przetwarzania czekolady na mniejszą skalę.