Konsza do czekolady przeznaczona do mniejszych porcji i zastosowań laboratoryjnych

Konszowanie odgrywa istotną rolę w rozwijaniu smaku czekolady. Prowadzenie prób laboratoryjnych i prace rozwojowe wymagają zastosowania mniejszej konszy pozwalającej precyzyjnie sterować parametrami procesowymi.

Konszowanie małych, jednorodnych porcji z precyzyjną regulacją parametrów

Konsza Lab Conche firmy JAF INOX idealnie sprawdzi się w małych porcjach i w pracy laboratoryjnej z użyciem czekolady każdego rodzaju. Specjalna konstrukcja i silnik o mocy 3 KM pozwala na mieszanie w kierunku zgodnym i przeciwnym do ruchu wskazówek zegara z wysokimi siłami ścinającymi, dzięki czemu możliwe jest osiągnięcie jednorodnej masy bez stosowania dodatków. Konsza laboratoryjna jest wyposażona w podgrzewacz elektryczny o mocy 1,2 kW oraz sterownik temperatury PID z dokładnością regulacji 0,1°C. Monitorowanie w sposób ciągły temperatury wody i produktu odbywa się w oparciu o czujniki PT-100. Konsza laboratoryjna jest wyposażona w mikrowyciąg w celu odprowadzania substancji lotnych. Możliwy jest także ich odpływ swobodny poprzez otwarcie pokrywy/kratki. Konsza posiada konstrukcję ze stali nierdzewnej i charakteryzuje się wydajnością10 kg/wsad.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA:

  • Przygotowanie małych ilości przy rozwijaniu i badaniu produktów
  • Odporna na korozję konstrukcja ze stali nierdzewnej
  • Dzięki wydajnemu mieszaniu pozwala uzyskać gładką, jednorodną mieszaninę
  • Jednakowa jakość za każdym razem dzięki precyzyjnej regulacji temperatury
  • Polepszenie smaku dzięki odprowadzaniu składników lotnych
Firma Jaf Inox stanowiąca część koncernu Royal Duyvis Wiener Group to producent zaawansowanych urządzeń do przetwarzania czekolady na mniejszą skalę.