Przesiewacz pieciostopniowy do ziaren kakao

Niezbędnym etapem przy produkcji czekolady o doskonałym smaku jest usuwanie łupin i skórek z ziaren kakao. Natomiast w celu uzyskania kompletnej separacji niezbędna jest pełna kontrola nad parametrami.

 Separowanie ziaren, usuwanie pozostałości łupin i segregacja według wielkości

 

Pięciopokładowy młyn przesiewający firmy JAF INOX został zaprojektowany do rozdrabniania śruty kakaowej, usuwania pozostałości łupin i skórek oraz klasyfikacji fragmentów ziaren na 5 różnych wielkości. Rozdrabnianie odbywa się w młynie młotkowym o regulowanej prędkości i intensywności pracy. Pięć sit wibracyjnych napędzanych silnikiem o mocy 250 W pozwala rozdzielić i przesiać miażdżone ziarna i śrutę kakaową, natomiast kolumna ssąca odciąga z każdego sita pozostałości łupin i kieruje je do cyklonu. Prawidłowa separacja zostaje zapewniona dzięki możliwości sterowania parametrami drgań i intensywności odsysania dla każdego z sit. Kolumna ssąca posiada możliwość regulacji kąta i pozycji w celu uzyskania maksymalnej skuteczności odsysania pozostałości. Natomiast prędkość dozowania kakao z silosa jest regulowana za pomocą potencjometru. Młyn przesiewający o pojemności 10 kg posiada części kontaktowe ze stali nierdzewnej oraz mechaniczny wyłącznik bezpieczeństwa dla ochrony operatora.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA:

  • Maksymalna skuteczność separacji dzięki kontroli parametrów pracy sit w pełnym zakresie
  • Uzyskiwanie pożądanej wielkości fragmentów ziaren dzięki sterowaniu młynem młotkowym
  • Możliwość umieszczenia przed lub za prażalnikiem
  • Pozostałość łupin w śrucie na poziomie poniżej 1,75%
  • Zapewnia bezpieczne warunki pracy dzięki wbudowanym funkcjom zabezpieczającym
Firma Jaf Inox stanowiąca część koncernu Royal Duyvis Wiener Group to producent zaawansowanych urządzeń do przetwarzania czekolady na mniejszą skalę.