Temperowanie to kluczowy etap procesu produkcji czekolady o wysokiej jakości. Temperowanie polega na dokładnym kontrolowaniu temperatury czekolady i ma na celu zapobieżenie rozdzielaniu się lub nierównomiernej krystalizacji tłuszczu kakaowego. Bez prawidłowego zatemperowania końcowy produkt czekoladowy może doznać wad w formie matowego wykończenia, woskowej faktury powierzchni lub nieprzyjemnego wrażenia w ustach. Nowoczesna technologia pozwala na całkowicie bezstopniowe i niczym nieograniczone sterowanie procesem temperowania, pozwalając na realizację coraz bardziej złożonych receptur. Odpowiednio zatemperowana czekolada pozwoli uzyskać wyroby o luksusowej, gładkiej i połyskującej powierzchni, doskonale łamiące się i dające jedwabisty smak w ustach.
Firma Vekamaf od wielu lat współpracuje z jednymi z największych światowych marek w branży czekolady, cukiernictwa i pieczenia, a także dysponuje doświadczeniem z najnowszymi technologiami temperowania czekolady.Nawiązujemy współpracę tylko z najlepszymi dostawcami w branży, dzięki czemu wprowadzamy na rynek pionierskie maszyny gwarantujące uzyskanie wysokiej jakości przy niższym zużyciu energii. Dzięki ścisłej współpracy z naszymi klientami jesteśmy w stanie zrozumieć ich wymagania w zakresie temperowania czekolady i możemy dostarczyć rozwiązania, które dadzą się bezproblemowo włączyć w istniejące systemy produkcyjne i pozwolą podnieść jakość i elastyczność produktu.
Czytaj dalejMieszadło dedykowane do kontenerów IBC. Idealne do mieszania dużych ilości cieczy z cieczą, oleju z...
Produkty proszkowe mają tendencję do sklejania się podczas suszenia próżniowego. Jest to dodatkowy etap w...
Jednym z największych wyzwań podczas produkcji pasty do zębów jest dyspergowanie i mieszanie proszków w...
Receptury przy produkcji kremów lub maści mogą mieć postać emulsji woda w oleju (w/o) lub...
Kociołki i mieszalniki do sosów tradycyjnie projektuje się pod jeden konkretny proces. Oznacza to, że...
Chcąc dokładnie wymieszać produkty spulchniane, należy liczyć się z koniecznością zmniejszenia objętości zawartego w mieszance...
Produkty cukiernicze i piekarnicze najwyższej jakości wymagają sposobu na wydajne i sprawne mieszanie ciast, kremów...
Wydajne i skuteczne mieszanie twardych mas lub produktów o wysokiej lepkości typu guma do żucia...
Dokładne wymieszanie ciast rzadkich, kremów i innych delikatnych sosów i emulsji wymaga długiego czasu, co...
Powlekanie ziaren lub orzechów lukrem jest procesem powszechnie stosowanym przy wytwarzaniu wielu produktów piekarniczych, jednakże...
Podczas wytwarzania ciekłych produktów o znacznej lepkości, takich jak majonezy, sosy, ketczup, wyznacznikiem jakości produktu...
Obrócenie zpaletyzowanego ładunku może być wydajniejszym sposobem na wymianę palety niż konwencjonalne uniesienie i przytrzymanie....
Dla dużych środowisk produkcyjnych możemy dostarczyć rozwiązania do temperowania w skali laboratoryjnej, dzięki którym możliwe stanie się komponowanie nowych receptur produktowych, dających się następnie przeskalować do pełnej produkcji. Gama dostępnych u nas mierników wytemperowania i rozwiązań do temperowania na małą skalę może zwiększyć efektywność Państwa procesów opracowywania nowych produktów. Jesteśmy w stanie zaoferować urządzenia do temperowania czekolady dostosowane do każdej skali produkcji, od małych linii marek „butikowych” po ciągłe linie produkcyjne o najwyższym zapotrzebowaniu. Posiadamy dwufunkcyjne systemy temperowania/oblewania do produkcji na małą skalę, a także pełne linie do temperowania, przechowywania i dostarczania czekolady dla produkcji o dużej wydajności. Obecnie nacisk kładzie się przede wszystkim na obniżenie kosztów energii w celu zmniejszenia wydatków i spełnienia wymogów wynikających z ustaw i przepisów ochrony środowiska.
Firma Vekamaf dysponuje doświadczeniem w zakresie najnowszych technologii umożliwiających uzyskanie najwyższej jakości temperowania przy znacznie niższych kosztach energii. Dla przykładu nasze rozwiązanie do temperowania SuperNova Energy może obniżyć koszty energii nawet o 80%. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii temperowania czekolady. Dzięki współpracy z nami możliwe będzie podniesienie wydajności procesów temperowania z jednoczesnym zachowaniem lub podniesieniem jakości czekolady. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!